Actualitat

Més de 1.500 persones i 1.000 kg de tomàquets venuts a la 14a Fira del Tomàquet

Més de 1.500 persones i 1.000 kg de tomàquets venuts a la 14a Fira del Tomàquet

De nou, la Fira del Tomàquet ha tornat a batre rècords. La 14a edició ha rebut més de 1.500 visitants al llarg dels dos matins de la Fira, aquest cap de setmana al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana, vinguts d'arreu de Catalunya. Alhora, més de 500 persones han participat a les diferents activitats, com les visites a l'hort de l'Espelt, els tastos, els tallers, el show cooking i el maridatge de cerveses, formatges i tomàquets. L'Ajuntament de Santa Eulàlia i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, organitzadors de la fira, i productors han considerat un èxit tant d'assistència com de vendes, ja que s'han venut més de 1.000kg de tomàquets. Les persones que han passat per la Fira han pogut comprar tomàquets de varietats recuperades, així com d'altres productes de proximitat.

Tot i que la pluja de diumenge va obligar a suspendre el concert que tancava la Fira, totes les activitats s'han pogut dur a terme amb normalitat i l'organització confirma que la Fira del Tomàquet s'ha consolidat al municipi i li auguren un bon futur.

El conseller comarcal de Turisme, Àlex Valiente, va explicar que, després de la Fira Lliga't a la Terra, "ara comencem a recollir aquest producte, un producte de casa nostra". Valiente va considerar "important que els visitants coneguin els productors", "en un estiu en què la collita de tomàquets és molt bona", encara que els tomàquets estiguin sortint una mica més tard del previst.

El regidor de Fires i Sector Primari de Santa Eulàlia, Manel Imedio, va destacar que "s'ha reafirmat tot allò que es fa i que surt molt bé", tant les visites com els tallers, els tastos o el showcooking. Per ampliar la difusió de la Fira, enguany s'ha afegit al canal d'Instagram @firadeltomaquet, llançat l'any passat, la pàgina web firadeltomaquet.cat "com a punt d'informació de la fira i de les varietats locals de tomàquet".

La 14a Fira del Tomàquet se celebrarà a Santa Eulàlia el 20 i 21 de juliol de 9 a 14 h

La 14a Fira del Tomàquet se celebrarà a Santa Eulàlia el 20 i 21 de juliol de 9 a 14 h

La 14a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), arribarà a Santa Eulàlia el cap de setmana del 20 i 21 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Enguany, la fira recupera el format de dos dies al matí, després que l'any passat es va haver de fer en un sol dia, amb programació al matí i a la tarda, amb motiu de les eleccions.

La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Ronçana Comerç Actiu, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i El Molí d'en Vendrell, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.

Igual que l'any passat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet per dinar dissabte i diumenge.

Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com pa, mel o verdures i hortalisses, entre d'altres. Les parades estaran obertes de 9 a 14 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).

Aquest any, per combatre la calor, es col·locarà una doble fila de carpes per tal que tant productors com visitants gaudeixin d'ombra.

També repeteix de l'any passat la zona chill out amb servei de food truck i música.

Tercera edició de les jornades gastronòmiques "Tomàquet al plat"

Tercera edició de les jornades gastronòmiques "Tomàquet al plat"

Després de l'èxit de les dues edicions passades, enguany la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 de juliol fins el 31 d'agost oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, La Bimba, La Mama i La Vostra Pizza.

La dinamitzadora de RCA, Anna Barbany, va comentar que l'objectiu és que la gent de Santa Eulàlia conegui que "hi ha aquest producte, que és un producte estrella al Vallès, i que els restaurants del municipi el fan servir". Barbany va explicar que alguns plats es mantindran durant tot l'estiu i n'hi haurà d'altres que variaran en funció de la disponibilitat de les varietats concretes de tomàquets. Tothom qui provi aquests plats podrà omplir una butlleta per entrar al sorteig de tres vals de 50 euros per bescanviar als comerços associats de RCA.

Unes 22.000 unitats de planter venudes al Lliga't a la Terra

Unes 22.000 unitats de planter venudes al Lliga't a la Terra

L'exterior del Centre Cívic i Cultural La Fàbrica va acollir aquest dissabte la 14a fira Lliga't a la Terra, organitzada per la regidoria de Fires i Sector Primari de l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, que va comptar amb parades de productes de proximitat i diversos tallers i activitats. En total, van passar per la fira unes 1.000 persones al llarg de tot el dia.

A la fira es van vendre unes 22.000 unitats de planter, la gran majoria de tomaqueres i unes 3.000 d'altres hortalisses com porros, enciams, remolatxes, albergínies i pebrots. A banda de les 11.500 unitats de tomaqueres que professionals i aficionats es van poder endur el mateix dissabte, se'n van encarregar 8.100 més que es recolliran a finals de mes.

La fira va repetir el dinar popular elaborat per Can Candelich i que va vendre els 120 tiquets disponibles. També van comptar amb un gran èxit de participació la visita a l'Hort de l'Espelt al Molí d'en Vendrell, els tallers i la presentació del llibre "De l'hort al plat" de Pep Salsetes. A la tarda, grans i petits van poder gaudir d'un taller, el berenar i l'espectacle de màgia. L'organització també va disposar un photocall amb dos tractors d'època, cedits pels Amics dels tractors d'època del Vallès, on els visitants van poder-se fer fotos com a record pel seu pas per la fira.

A la fira hi han col·laborat Llavors Orientals, Mancomunitat de la Vall del Tenes, Turisme Vallès i El Molí d'en Vendrell. Compta amb el suport de Diputació de Barcelona i Xarxa de Productes de la Terra.