
La 15a Fira del Tomàquet arriba a Santa Eulàlia el 19 i 20 de juliol de 9 a 14 h
La 15a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), arribarà a Santa Eulàlia el cap de setmana del 19 i 20 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica.
L'alcalde de Santa Eulàlia, Francesc Bonet, va assegurar que "és molt important que es reconegui un municipi com Santa Eulàlia per tenir productes de proximitat, per treballar la terra i per donar un valor als oficis que històricament hi havia hagut".
Manel Imedio, regidor de Fires i Sector Primari, va concretar les activitats del programa de la fira d'enguany i va desvetllar les novetats de 2025: una exposició de fotografies i la prèvia amb la cuinera Maria Nicolau.
El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, va dir que "hi participaran diferents productors de la comarca", convertint la fira en un referent.
La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Ronçana Comerç Actiu, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i El Molí d'en Vendrell, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.
Les varietats locals, les protagonistes de la fira
La Fira del Tomàquet arrancarà a les 9.30 h amb la visita guiada a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals; una visita que es repetirà a les 11.15 h, tant dissabte com diumenge.
La segona activitat del dissabte, a les 10.15 h serà el taller "Llavors de tomàquet: repicat i planter", a càrrec de Llavors Orientals. El taller del diumenge, que es farà a les 12 h i serà per a tota la família, és d'estampació amb tomàquets, a càrrec de Projectestobein.
Com en edicions anteriors, la fira comptarà amb el tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec de Pep Salsetes i Llavors Orientals, a les 12 h, també els dos dies de la fira. Per participar en aquesta activitat, que és gratuïta, caldrà reservar l'entrada a través de l'app de l'Ajuntament de Santa Eulàlia o a recursos.ser.cat/tiquets
Una altra de les activitats estrella del cap de setmana és el show cooking amb l'elaboració de tres tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès a les 13 h del dissabte (preu: 3 euros). En aquest cas, també cal comprar l'entrada a l'app de l'Ajuntament o a recursos.ser.cat/tiquets. Les tapes seran: sopa freda de tomàquet pometa amb alvocat i cruixent de cansalada, fricandó de tomàquet cor de bou i bolet de roure i tiramisú de tomàquet nas de bruixa, alfàbrega i olives negres.
Diumenge a les 13 h, per tancar la jornada, hi haurà el vermut musical amb Guayabero Duo.
Igual que l'any passat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet per dinar dissabte i diumenge.
Ricard Alcojor, membre de Llavors Orientals, va assegurar que "es preveu una temporada bona, de les millors dels darrers anys".
Parades i serveis durant tot el dia
Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà una vintena de parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com oli, vi, pa i galetes, melmelades, conserves i llibres. Les parades estaran obertes de 9 a 14 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).
També repeteix de l'any passat la zona chill out amb servei de food truck i música.
Enguany La Fàbrica acollirà una exposició de fotografies de la Fira del Tomàquet de 2024, realitzades per Àngel Bravo. La mostra es podrà visitar del 5 al 27 de juliol de 9 a 19 h.
La Fira ja escalfarà motors el cap de setmana anterior, amb una prèvia a càrrec de la cuinera Maria Nicolau. L'acte, gratuït, tindrà lloc a l'equipament de la Font del Rieral el dissabte 12 de juliol a les 19 h. Les places seran limitades i caldrà inscriure's prèviament a l'app de l'Ajuntament o a recursos.ser.cat/tiquets.
Tota la informació a l'Instagram @firadeltomaquet
L'any passat es va crear el perfil d'Instagram de la Fira (@firadeltomaquet) per tenir informació més directa i de primera mà, un canal de comunicació que es mantindrà aquest any. L'organització de la fira convida a tothom a seguir-lo i fer créixer la comunitat de persones interessades en el tomàquet del Vallès.
Quarta edició de les jornades gastronòmiques "Tomàquet al plat"
Després de l'èxit de les tres edicions passades, enguany la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 de juliol fins el 31 d'agost oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, La Bimba i La Mama. Sònia Padilla, presidenta de RCA, va explicar que "l'oferta anirà variant segons la disponibilitat del producte".

La Fira del Tomàquet, el 19 i 20 de juliol
La 15a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, torna a Santa Eulàlia el cap de setmana del 19 i 20 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica de 9 a 14 h.
La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o mostres gastronòmiques. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal.
Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Ronçana Comerç Actiu, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i El Molí d'en Vendrell, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.

La 15a Fira Lliga't a la Terra ven unes 25.000 unitats de planter
El dissabte 26 d'abril el Centre Cívic i Cultural La Fàbrica va acollir durant tot el dia la 15a edició de la Fira Lliga't a la Terra, que va comptar amb 25 parades de productes de proximitat i diversos tallers i activitats. Organitzada per la regidoria de Fires i Sector Primari de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), la mostra va desafiar la pluja i va tenir uns 600 visitants, menys que l'edició de l'any passat.
Tot i així, a la fira es van vendre unes 25.000 unitats de planter (3.000 més que l'any passat), la gran majoria de tomaqueres i unes 1.000 de pebrots, albergínies i enciams. A banda de les 9.000 tomaqueres venudes a les productores de la comarca, se'n van vendre 15.000 a particulars, de les quals el 60% s'havia venut en línia i la resta a través de la venda directa a la mateixa fira. Aquest planter de tomàquets contribueix a preservar les espècies antigues de varietats locals, que es vendran a la Fira del Tomàquet del juliol a Santa Eulàlia.
Manel Imedio, regidor de Fires i Sector Primari de Santa Eulàlia, va explicar que "la producció de tomàquets aquest any va una mica més tard, però, segons els experts, la previsió és bona". Per la seva banda, Emilio Cordero, president del CCVO, va assegurar que "és una fira molt consolidada" i que "Santa Eulàlia és un referent de plantació de tomaqueres i de la feina de recuperació de llavors de varietats antigues".
La fira va oferir el dinar popular elaborat pel restaurant Can Candelich i que va vendre 110 tiquets. També van comptar amb un gran èxit de participació el tast d'olis i els dos tallers, amb una cinquantena de persones a cada activitat, així com la visita a l'Hort de l'Espelt al Molí d'en Vendrell.
Un altre dels protagonistes de la jornada de dissabte va ser el cuiner Pep Salsetes, qui va participar a la presentació del llibre "Un país a la cassola" d'Agustí Corominas i a la projecció del documental "El guardià de la cuina" del programa "Sense ficció" de 3Cat.
A la fira hi han col·laborat Llavors Orientals, Mancomunitat de la Vall del Tenes, Turisme Vallès i El Molí d'en Vendrell. Compta amb el suport de Diputació de Barcelona i Xarxa de Productes de la Terra.
Podeu veure totes les fotografies de la fira a la pàgina de Facebook de l'Ajuntament.

La 15a Fira Lliga't a la terra tindrà el mercat del planter, parades de productes de proximitat i diversos tallers i activitats
El dissabte 26 d’abril se celebrarà la 15a edició de la Fira Lliga’t a la terra i el Mercat del planter a Santa Eulàlia de Ronçana, al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb el suport de Diputació de Barcelona i Xarxa de Productes de la Terra, amb la col·laboració de Llavors Orientals, Turisme Vallès, El Molí d'en Vendrell i la Mancomunitat de la Vall del Tenes.
La fira es podrà visitar al llarg de tot el dia, de 9 a 19 h, i comptarà amb parades de productes de proximitat amb gran diversitat de productes d'alimentació. També hi haurà el tradicional mercat de planter, on es podran comprar diferents varietats locals de tomàquet, horta, plantes aromàtiques i medicinals i arbustos, i recollir la comanda que s'ha fet en línia. El Mercat de Planter estarà disponible fins a les 14 h.
Tallers i activitats, enguany amb reserva prèvia
Llavors Orientals organitza els dos tallers del matí, un sobre "Fauna auxiliar", a les 10.30 h, i l'altre de "Flors comestibles", a les 11.30 h. Son gratuïts però cal fer reserva prèvia a través de l'app de l'Ajuntament de Santa Eulàlia o a recursos.ser.cat/inscripcions
A les 11 h es podrà fer una visita a l’Hort de l’Espelt al Molí d’en Vendrell. Li seguirà el tast d'olis a càrrec de l'Associació de Productors d'oli d'oliva verge extra del Vallès, pel que cal reservar l'entrada fins a exhaurir existències, també a través de l'app de l'Ajuntament de Santa Eulàlia o a recursos.ser.cat/inscripcions
A les 13 h, hi haurà la presentació del llibre "Un país a la cassola" d'Agustí Corominas, que comptarà amb la participació de Pep Salsetes i l'editorial Pol·len edicions.
El dinar popular
Enguany, tornarà a celebrar-se el dinar popular, elaborat per Can Candelich a les 14 h. Com a novetat, caldrà comprar el tiquet amb antelació a l'app de l'Ajuntament o a recursos.ser.cat/tiquets fins a exhaurir existències.
El dinar, que també té l'opció vegetariana, constarà d'amanida verda amb formatge i fruits secs, arròs de muntanya (o arròs de verdures) i flam de mató. El menú infantil serà pollastre rostit amb patates i flam d'ou. El preu del menú d'adult serà de 12 euros i l'infantil, de 6 euros més despeses de gestió. L'Ajuntament assumeix la diferència entre el preu i el cost dels menús d'adult i vegetarià (3,5 euros) i del menú infantil (3 euros).
"El guardià de la cuina", a la tarda
Després de dinar, a les 16.30 h, es presentarà el documental del programa "Sense ficció" de 3Cat "El guardià de la cuina" amb el seu protagonista, Pep Salsetes. El documental parla sobre la cuina tradicional i la biodiversitat catalana.
En acabat i després del berenar, a les 18 h, tindrà lloc la 2a Trobada de la Taula Agroecològica del Vallès-Maresme, sobre la producció agroecològica del nostre territori. Per cloure la jornada, es presentarà el projecte Conserves del Vallesme i es farà un tast de formatges.

3Cat dedica un documental al cuiner Pep Salsetes
Molt lligat a Santa Eulàlia de Ronçana i un dels fundadors de la Fira del Tomàquet, es considera que ha salvat la cuina tradicional.
El programa "Sense Ficció" ha dedicat un documental a Josep Lluís Sabatés, més conegut com a Pep Salsetes, el qual es va emetre ahir dimarts al vespre i que es pot recuperar a la plataforma 3Cat. El documental "Pep Salsetes, el guardià de la cuina" alerta dels riscos de deixar de cuinar, ja que es perden les receptes, les tècniques, les eines i el llenguatge, alhora que es posa en risc el sector primari, l'economia, el paisatge, la salut de les persones i la del planeta. La producció està dirigida pel periodista Carles Prats i inclou el testimoni, entre altres, dels santaeulaliencs Empar Moliner i Jaume Arnella.
Pep Salsetes és un savi de la cuina catalana, que recupera varietats locals, rescata receptes tradicionals i reivindica els àpats multitudinaris i la cultura popular. Un dels fundadors de la Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia, va regentar el bar de Can Rajoler entre els anys 1979 i 1984.

La 15a edició de la fira Lliga't a la Terra tindrà lloc el dissabte 26 d'abril a La Fàbrica
El dissabte 26 d'abril, el Centre Cívic i Cultural La Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana acollirà la 15a edició de la fira Lliga't a la Terra, organitzada per l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb el suport de Diputació de Barcelona i Xarxa de Productes de la Terra.
La fira es podrà visitar al llarg de tot el dia, de 9 a 19 h, i comptarà amb parades de productes de proximitat, diversos tallers i el tradicional mercat de planter, on es podran comprar diferents varietats de tomàquet i recollir la comanda que s'ha fet en línia. Durant el matí també es podran adquirir varietats antigues de tomàquet, horta, plantes aromàtiques i medicinals i arbustos.
La fira del planter de varietats del Vallès tornarà a fer el dinar popular, elaborat per Can Candelich. Com cada any, es podrà fer una visita a l'Hort de l'Espelt al Molí d'en Vendrell i hi haurà diverses activitats a l'exterior de La Fàbrica, com tallers, xerrades i espectacles per a tota la família.
A la fira hi col·laboren Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Turisme Vallès i El Molí d'en Vendrell.

Més de 1.500 persones i 1.000 kg de tomàquets venuts a la 14a Fira del Tomàquet
De nou, la Fira del Tomàquet ha tornat a batre rècords. La 14a edició ha rebut més de 1.500 visitants al llarg dels dos matins de la Fira, aquest cap de setmana al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana, vinguts d'arreu de Catalunya. Alhora, més de 500 persones han participat a les diferents activitats, com les visites a l'hort de l'Espelt, els tastos, els tallers, el show cooking i el maridatge de cerveses, formatges i tomàquets. L'Ajuntament de Santa Eulàlia i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, organitzadors de la fira, i productors han considerat un èxit tant d'assistència com de vendes, ja que s'han venut més de 1.000kg de tomàquets. Les persones que han passat per la Fira han pogut comprar tomàquets de varietats recuperades, així com d'altres productes de proximitat.
Tot i que la pluja de diumenge va obligar a suspendre el concert que tancava la Fira, totes les activitats s'han pogut dur a terme amb normalitat i l'organització confirma que la Fira del Tomàquet s'ha consolidat al municipi i li auguren un bon futur.
El conseller comarcal de Turisme, Àlex Valiente, va explicar que, després de la Fira Lliga't a la Terra, "ara comencem a recollir aquest producte, un producte de casa nostra". Valiente va considerar "important que els visitants coneguin els productors", "en un estiu en què la collita de tomàquets és molt bona", encara que els tomàquets estiguin sortint una mica més tard del previst.
El regidor de Fires i Sector Primari de Santa Eulàlia, Manel Imedio, va destacar que "s'ha reafirmat tot allò que es fa i que surt molt bé", tant les visites com els tallers, els tastos o el showcooking. Per ampliar la difusió de la Fira, enguany s'ha afegit al canal d'Instagram @firadeltomaquet, llançat l'any passat, la pàgina web firadeltomaquet.cat "com a punt d'informació de la fira i de les varietats locals de tomàquet".

El cuiner Bernat Iglesias i Mateu i Eduard Riera elaboren a Can Farell dues tapes a l'acte previ de la Fira del Tomàquet
El cuiner santaeulalienc Bernat Iglesias va preparar aquest diumenge a la tarda dues tapes amb varietats antigues de tomàquets del Vallès, de la mà d'Eduard i Mateu Riera, que van preparar un còctel de benvinguda i el maridatge amb vi.
L'acte, celebrat al restaurant Can Farell, va aplegar més de 60 persones i donava el tret de sortida a la 14a edició de la Fira del Tomàquet, que tindrà lloc aquest cap de setmana a La Fàbrica.
Iglesias, conegut pel programa "Tast km0" de Canal SET i finalista al Premi Talent Jove 2023, atorgat pel Consell Comarcal en col·laboració amb El 9 Nou i emmarcat en el premi Vallesà de l'Any, treballa actualment a Suïssa. Ho fa des del mes de febrer com a cap de partida de postres al restaurant Cheval Blanc, amb tres estrelles Michelin, de Peter Knogl, a Basilea. El jove cuiner va marxar a Suïssa al novembre passat per treballar com a xef pastisser al restaurant Colani, amb una estrella Michelin, a Sant Moritz. Va començar la seva carrera professional al restaurant Villa Mas de S'Agaró i, en acabar els seus estudis de cuina, va treballar al restaurant Lasarte de Barcelona, de Martin Berasategui, com a pastisser.

La 14a Fira del Tomàquet se celebrarà a Santa Eulàlia el 20 i 21 de juliol de 9 a 14 h
La 14a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), arribarà a Santa Eulàlia el cap de setmana del 20 i 21 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Enguany, la fira recupera el format de dos dies al matí, després que l'any passat es va haver de fer en un sol dia, amb programació al matí i a la tarda, amb motiu de les eleccions.
La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Ronçana Comerç Actiu, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i El Molí d'en Vendrell, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.
Igual que l'any passat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet per dinar dissabte i diumenge.
Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com pa, mel o verdures i hortalisses, entre d'altres. Les parades estaran obertes de 9 a 14 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).
Aquest any, per combatre la calor, es col·locarà una doble fila de carpes per tal que tant productors com visitants gaudeixin d'ombra.
També repeteix de l'any passat la zona chill out amb servei de food truck i música.

Tercera edició de les jornades gastronòmiques "Tomàquet al plat"
Després de l'èxit de les dues edicions passades, enguany la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 de juliol fins el 31 d'agost oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, La Bimba, La Mama i La Vostra Pizza.
La dinamitzadora de RCA, Anna Barbany, va comentar que l'objectiu és que la gent de Santa Eulàlia conegui que "hi ha aquest producte, que és un producte estrella al Vallès, i que els restaurants del municipi el fan servir". Barbany va explicar que alguns plats es mantindran durant tot l'estiu i n'hi haurà d'altres que variaran en funció de la disponibilitat de les varietats concretes de tomàquets. Tothom qui provi aquests plats podrà omplir una butlleta per entrar al sorteig de tres vals de 50 euros per bescanviar als comerços associats de RCA.

Unes 22.000 unitats de planter venudes al Lliga't a la Terra
L'exterior del Centre Cívic i Cultural La Fàbrica va acollir aquest dissabte la 14a fira Lliga't a la Terra, organitzada per la regidoria de Fires i Sector Primari de l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, que va comptar amb parades de productes de proximitat i diversos tallers i activitats. En total, van passar per la fira unes 1.000 persones al llarg de tot el dia.
A la fira es van vendre unes 22.000 unitats de planter, la gran majoria de tomaqueres i unes 3.000 d'altres hortalisses com porros, enciams, remolatxes, albergínies i pebrots. A banda de les 11.500 unitats de tomaqueres que professionals i aficionats es van poder endur el mateix dissabte, se'n van encarregar 8.100 més que es recolliran a finals de mes.
La fira va repetir el dinar popular elaborat per Can Candelich i que va vendre els 120 tiquets disponibles. També van comptar amb un gran èxit de participació la visita a l'Hort de l'Espelt al Molí d'en Vendrell, els tallers i la presentació del llibre "De l'hort al plat" de Pep Salsetes. A la tarda, grans i petits van poder gaudir d'un taller, el berenar i l'espectacle de màgia. L'organització també va disposar un photocall amb dos tractors d'època, cedits pels Amics dels tractors d'època del Vallès, on els visitants van poder-se fer fotos com a record pel seu pas per la fira.
A la fira hi han col·laborat Llavors Orientals, Mancomunitat de la Vall del Tenes, Turisme Vallès i El Molí d'en Vendrell. Compta amb el suport de Diputació de Barcelona i Xarxa de Productes de la Terra.