Varietats de tomàquets

Rosa Ple de l'Etern

Rosa Ple de l'Etern

Llinars del vallès

Origen A principi dels seixanta l’Etern Verdaguer va comprar a ca l’Ivo Pons de Lliçà de Vall, unes quantes llavors de tomàquet, que possiblement havien vingut a començament del segle des de Mallorca. Ara podem gaudir d’aquest deliciós tomàquet tipus poma ple amb la seva característica tonalitat rosada, sobretot al cul, i la seva dolçor inoblidable. Del mateix origen tenim el Salvador Armengol de Sant Fost de Campsentelles. El tast Molt ben valorada en els tastos, serveix tant per a amanida com per fer salsa. Atesa la seva carnositat i dolçor, és molt adequada per fer la confitura dolça (a la qual recomanem posar mel i canyella).

Pometa

Pometa

Santa Eulàlia de Ronçana

Origen El planteraire Jaume Flaquer, de can Mataporcs, ha conservat aquesta varietat del patrimoni familiar, molt apreciada pels paladars de les persones que són de la nostra comarca o que hi han fet arrels. El tast Aquest tomàquet, de bona mida i carnós, serveix principal- ment per a amanides i combina molt bé amb el formatge fresc i la salsa pesto.

Pometa

Pometa

La Garriga

Origen Tomaquera molt apreciada arreu, de bona mida i producció, la llavor de la qual ha estat conservada i cedida per Salvador Canyelles, que treballa un hort testimonial a la part alta del terme de la Garriga. Aquesta varietat prové del planteraire de can Pona de la Garriga. El tast Té forma de poma, més petita que les altres varietats, de bon paladar, ideal tant per a amanides com per a salses.

Pometa de Lluís Vila

Pometa de Lluís Vila

L’Ametlla del Vallès

Origen Lluís Viaplana Vila va tenir la bona pensada de conservar aquest pometa del seu avi Lluís Vila i, gràcies a l’acurada selecció que en féu, actualment podem disposar d’aquesta varietat molt productiva i de sabor exquisit. El tast De bona mida, textura carnosa i regust persistent i aromàtic, com les altres varietats de pometa és apropiada tant per a amanides com per a salses.

Cor de bou

Cor de bou

Vacarisses

Origen Aquesta llavor va ser cedida per Domènec Camps, que la va recollir de Salvador Riera, veí originari també de Terrassa, i la va conrear a Vacarisses. És un tomàquet molt carnós amb la característica forma de cor vermellós lleugerament rosat, llavors molt centrades a l’interior i gust més aviat dolç. És una varietat primerenca. Actualment trobem altres varietats que aprofiten aquest nom comercial, i en moltes botigues la varietat lígur i altres varietats cor de bou, l’anuncien com a varietat antiga. El tast Tomàquet de gran presentació, ja que la seva forma de cor permet, un cop llescat, decorar els plats de manera vistosa. Per la seva dolçor i carnositat, se’n pot fer confitura dolça i bones salses.

Montserrat

Montserrat

Caldes de Montbui

Origen Aquesta varietat de tomaquera antiga, anterior als actuals híbrids més buits, presenta la seva forma tradicional amb sacsons i tonalitat lleugerament rosada. Llavor cedida per la família del senyor Pepet Font de Vacarisses. És una varietat molt estesa arreu i, en general, molt ben valorada. A la nostra comarca, entre d’altres, conreen una varietat similar a can Picanyol, a Caldes de Montbui. El tast Aquesta varietat és més gustosa i permet també, un cop llescada, bones presentacions. Molt adequada per a amanides i barreges amb salses i formatge.

Palosanto

Palosanto

Llinars del Vallès/Argentona

Origen Varietat antiga apreciada a la comarca des de fa molts anys. Llavor conservada i cedida per l’Etern Verdaguer i els de ca l’Ànima d’Argentona. Tomàquet ple de forma semblant al fruit del caqui, d’on li ve el nom. El tast Varietat de bona mida, força aromàtica, plena i molt apropia- da per a salses i gaspatxos.

Tardà

Tardà

Riells del Fai

Origen Aquesta varietat local conreada a Riells, on gaudeixen d’un microclima, ha traspassat fronteres des de fa temps, ja que ens diuen que al mercat de Vic tenia bona requesta, car una clientela fidel l’esperava cada any amb delit. Tomàquet resistent, apte per a climes freds, de bon sabor, conservat, entre d’altres, pel planteraire de cal Ros de l’Ametlla. Darrera- ment hem experimentat unes tomaqueres d’origen més directe i possiblement més primigènies cedides per la família Vila, del Flix de Bigues. El tast També anomenat tres caires per la seva forma, és un tomà- quet de durada que aguanta la tardor i, com les altres varietats de pometa, és apropiat per a amanides i salses.

Pare Benet

Pare Benet

Bedorc (Anoia)

Origen Encara que aquest tomàquet no pertany a la tradició de la nostra comarca, hem decidit apadrinar-lo per la seva caracte- rística gustativa i de presentació culinària i perquè possible- ment la varietat antiga està en recessió. Prové del Bedorc, encara que ens han dit que anteriorment es conreava al voltant d’Igualada. El tast La seva forma cúbica i buida el fa ideal per farcir, tant cuit com cru, i permet una presentació força atractiva. També serveix per a presentació en amanides tallat en forma d’anelles. És de bon paladar i, tot i ser buit, té les parets força gruixudes.

Rosa de penjar

Rosa de penjar

Llinars del Vallès

Origen L’Etern Verdaguer, de can Casavella de Lluertet, ha conservat aquesta varietat de tomàquet de penjar de tonalitats rosades. Quan es cull (quan trenca el color) té tons verds i rosats, i bo i collit aquests tons van derivant cap al vermell. Un cop penjat i reposat guanya en gust, ja que acabat de collir de la tomaque- ra té un sabor confús. És molt gustós i quan és madur es frega amb el pa fins i tot la fina pell de fora, que el tenyeix d'un agradable to vermell rosat.

Tomàquet de penjar

Tomàquet de penjar

Can Mataporcs Santa Eulàlia de Ronçana

Origen Tomaquera de penjar originària de can Mataporcs de Santa Eulàlia de Ronçana; tomàquet molt carnós amb tonalitats grogues i bona conservació. Per aconseguir que suqui bé, cal collir-lo força madur.

Tomàquet de penjar ramallet

Tomàquet de penjar ramallet

Llinars del Vallès

Origen Aquesta, com tantes altres llavors cedides per l’Etern Verdaguer, és una varietat compartida amb altres comarques. Té la característica de formar poms de 50, 60 i més tomàquets mitjans i petits, rodons, acabats en punxa, i que arriben quasi a la collita següent. La carn és vermella i la pell molt prima.

Tomàquet de penjar

Tomàquet de penjar

La Vall del Tenes

Origen En Sebastià Bonet de Sta. Eulàlia de Ronçana, va cedir a Llavors Orientals aquesta llavor, molt apreciada en tota la Vall del Tenes. El tomàquet és de color vermell ,acabat en punxeta i formant ramells. Té bona conservació i suca aprofitant tot el tomàquet.